List Zarządu

Szanowni Państwo

Prezentujemy raport z działalności Grupy PSB Handel S.A. za 2021 rok. Od dwóch lat gospodarka zmaga się ze skutkami pandemii. Dodatkowo w drugim półroczu ubiegłego roku zaczęły drastycznie rosnąć ceny materiałów budowlanych, energii i paliw, to samo dotyczyło kursów walut i stóp procentowych kredytów. W końcówce sezonu ogólna inflacja zbliżyła się po poziomu dwucyfrowego.

W omawianym okresie Spółka obsługiwała 410 firm handlowych, których łączne przychody ze sprzedaży materiałów dla budownictwa osiągnęły historyczny pułap 9 mld zł – wzrost o 18% rdr. Przeciętna firma w Grupie PSB zwiększyła swoją sprzedaż o 17%, aż 91% z nich odnotowało wzrosty, a tylko 9% spadki przychodów – tak pozytywne proporcje pojawiły się po raz pierwszy od czasu powstania Grupy.
Z kolei przychody Spółki przekroczyły poziom 3,8 mld zł (+ 18% rdr), pracowało w niej ponad 580 osób, skala nakładów inwestycyjnych wyniosła 6,4 mln zł. Wartość bonusów handlowo-lojalnościowych dla Partnerów sięgnęła rekordowego pułapu 135 mln zł. W opisywanym czasie prowadziliśmy handel z 579 Dostawcami oferując rynkowi ok.  440 tys. pozycji asortymentowych.

Kontynuowaliśmy działania marketingowe o zasięgu ogólnokrajowym oraz lokalnym, organizując szereg kampanii reklamowych i promocyjnych, które były emitowane w: TV, radiu, prasie, Internecie i social mediach (Facebook, YouTube, Instagram). Wspieraliśmy finansowo ceniony program telewizyjny pt. „Nasz Nowy Dom”. Ważnym uzupełnieniem tych akcji są nasze autorskie wydawnictwa poradnikowo-branżowe. Efektem tych działań był dalszy wzrost rozpoznawalności naszych marek:  PSB Mrówka – 72%, Grupa PSB – 57%, a PSB Profi – 39%.

Ze względu na pandemię nasze cykliczne Targi musiały ponownie odbyć się w formie online. Podczas wiosennych targów zawarto ok. 15 tys. kontraktów o łącznej wartości 341 mln zł. W czasie jesiennej edycji podpisano ok. 5 tys. zamówień na kwotę prawie 128 mln zł, a Targi Ogród zaowocowały zawarciem 4,2 tys. kontraktów w wysokości ponad 82 mln zł.

Trwająca pandemia ograniczyła działania prospołeczne, kulturalne, edukacyjne oraz integracyjne zarówno Spółki jak i jej Partnerów. Jednocześnie wszyscy angażowali się w pomoc dla instytucji medycznych przeznaczonych do leczenia chorych na COVID.

Sieć placówek PSB Mrówka powiększyła się aż o 32 sklepy – na koniec roku liczyła 342 markety, dysponujące łącznie prawie 480 tys. m2 nowoczesnej powierzchni sprzedaży. Równolegle dokonywaliśmy dalszych przekształceń tradycyjnych hurtowni w nowoczesne centra budownictwa PSB Profi – na koniec sezonu funkcjonowały 73 takie placówki.

Cykliczny program szkoleń „in situ” Grupy PSB był także znacząco ograniczony poprzez pandemię. W pewnym zakresie został on zastąpiony szkoleniami na platformie e-learnigowej. Z kolei prace doradcze konsultantów Centrali PSB mające na celu poprawę funkcjonowania placówek detalicznych i hurtowych odbywały się bez ograniczeń – łącznie przeprowadzono 114 audytów weryfikujących szeroko rozumianą jakość zarządzania w firmach.

W 2021 r. Spółka znacząco podwyższyła kapitały poprzez wypracowany zysk z działalności w wysokości ponad 34 mln zł oraz emisje nowych akcji – łączna kwota zwiększenia kapitałów zakładowego i zapasowego z tytułu emisji wyniosła prawie 44 mln zł.

W 2020 roku Zarząd Spółki Grupa PSB Handel S.A., w związku z prowadzonymi postepowaniami podatkowymi, kierując się zasadą ostrożności, podjął decyzję o utworzeniu rezerwy na przyszłe zobowiązania z tego tytułu (za lata 2013-2015) w łącznej wysokości 194 mln zł. W 2021 roku Spółka wpłaciła na rachunek organu podatkowego łączną kwotę ponad 94 mln zł, tym samym znacznie zmniejszając zawiązane rezerwy. W październiku 2021 r. WSA w Kielcach wydał wyrok uchylający decyzję wydaną przez Dyrektora Izby Administracji Skarbowej za rok 2013. Wyrok jest nieprawomocny, gdyż strony wniosły skargi kasacyjne. W przypadku roku 2014 Spółka wniosła skargę do WSA w Kielcach, a w stosunku do 2015 r. dalej trwa postępowanie podatkowe I instancji.

Konsekwencje pandemii, czynniki gospodarczo-ekonomiczne i wojna w Ukrainie będą miały istotny wpływ na gospodarkę oraz branżę budowlaną przez wiele miesięcy. Skala regresu i okres niepewności są aktualnie niemożliwe do oszacowania, niemniej jednak uczynimy wszystko, aby umacniać pozycję Grupy na krajowym rynku, a Spółkę wyprowadzić na bezpieczne tory funkcjonowania. Dołożymy wszelkich starań w celu poprawy efektywności działań i dania powodów Akcjonariuszom, Partnerom i Dostawcom do satysfakcji z funkcjonowania w Grupie lub współpracy z nią. Dziękujemy wszystkim Pracownikom i Partnerom za wkład i zaangażowanie w rozwój ich Firmy.

Mirosław Lubarski
Dyrektor Zarządu